Ribsien valmistus

Ribsien valmistustavinkkejä, uunissa ja grillissä

Hyvien ribsien valmistuksessa lihan laatuun kannattaa panostaa – mitä parempi raaka-aine, sitä maukkaampi lopputulos. Myös se millä maustat lihan ja miten kauan annat lihan maustua, vaikuttaa lopputulokseen. Valitse hyvä bbq-kastike, itse suosin tällä hetkellä Sweet Baby Ray’s peruskastiketta. Kastikkeen erotat muista SBR versioista etiketin keltaisesta leimasta. Suihkuta lihaa n. puolen tunnin välein omenamehulla. Kyllä, näin kannattaa tehdä. Liha pysyy kosteampana, saa lisää makua ja rapeahkon makean pinnan. Suihkutukseen käy tavallinen suihkekepullo. Grillatessa lisäsäväyksen saa myös mukavasti käyttämällä savustuslastuja, joko omenapuuta tai kirsikkaa. Valmistusaika vaihtelee riippuen ribsien paksuudesta, mitä paksumpaa, sen pidempi aika. Maltti on aina valttia, jotta lopputulos on hyvä, jollei jopa loistava. Keskimäärin valmistukseen kuluu aikaa 3-4 tuntia. Lämpötilaksi 150 astetta on sopiva. Käytä grillissä aina epäsuoraa tulta, näin liha kypsyy hitaasti maukkaaksi, eikä kuivu ja pala.

Esivalmistelut:

Poista ribseistä kalvo ”alapuolelta”. Hiero grillausmauste lihaan joka puolelle, niin että liha peittyy ohueen kerrokseen. Pakkaa ribsit joko kelmuun tai muovipusseihin pakattuna jääkaappiin maustumaan yön yli.

Valmistus

Nosta lihat lämpiämään vähintään 1 tuntia ennen valmistusta. Uunissa valmistusta varten kaada esim. kahvikuppiin ½ dl omenamehua ja varaa myös pullasuti, jolla voitelet ribsejä.

Uunissa

Lämmitä uuni 150 asteeseen kiertoilmalla. Nostele ribsit uuniritilälle lihapuoli ylöspäin, uunin keskitasolle ja laita alle uunipelti. Uunipellille kannattaa laittaa leivinpaperi, ettet sotke peltiä ribseistä valuvalla rasvalla. Voitele ½ tunnin välein ribsejä omenamehulla ja käännä ribsejä vaakatasossa ritilällä saadaksesi tasaisemman kypsyyden. Viimeiselle puolelle tunnille voitele ribsit bbq-kastikkeella ohuesti. Voit testata kypsyyttä ribsien paksummasta päästä vetämällä luuta irti. Kun luu irtoaa helposti, ovat ribsit valmiita.

Grillissä:

Kaasugrilli Poista grillistä parila jos sellainen on siinä käytössä, jätä ritilä grilliin ja laita ritilän alle folioastia. Sytytä ritilän vastakkaisen puolen poltin ja lämmitä grilli 150 asteeseen. Lado ribsit ritilälle. Toimi kuten uunissa valmistettaessa, mutta nyt voit halutessasi ruiskuttaa ribsit omenamehulla suihkepullosta, koska grillissä et tarvitse varoa mehun joutumista ympäriinsä kuten uunissa. Ribsejä kannattaa käännellä, kuten uunissakin. Viimeiselle tunnille voit laittaa savustuslastuja. Tee foliosta pussi, johon laitat noin kourallisen lastuja. Sulje pussi ja töki siihen reikiä veitsenkärjellä tai jollain muulla terävällä esineellä. Sijoita ns. savupommi polttimon puolelle, mutta älä anna sen syttyä tuleen. Kuten edelläkin viimeiselle puolelle tunnille sivele ribsit bbq-kastikkeella.

Hiiligrilli

Sytytä hiilet tai briketit sytytysputkessa sytytyspalalla, älä käytä sytytysnestettä, ettei tule makua. Kun kaikki hiilet ovat syttyneet, kaada koko putkellinen grillin toiseen laitaan kasaksi, sulje kansi. Sulje kannen venttiili ja avaa tarvittaessa imuventtiiliä pohjasta, anna lämmetä 150 asteeseen. Lado ribsit ritilälle vastakkaiselle puolelle hiiliä. Toimi kuten edellisissä ohjeissa, mutta nyt voit ripotella savustuslastut suoraan hiilien päälle.

%d bloggaajaa tykkää tästä: