Tilan tarina

Iisalmen Runnilla Pesolanniemessä on Pesolan tila, jossa on jo pitkään keskitytty puhtaan, kotona kasvatetun kotimaisen naudanlihan tuotantoon.

Minä oon syntyny vuonna 1970. Perheeseen kuuluu opettajavaemo ja 10- ja 11-vuotiaat tyttö ja poeka. Tästäkin huolimatta mulla on jo 32 vuojen työura takana.

Olin 12-vuotias,  kun isä kuel. Siihen aekaan meellä ol pikkune muatila: peltoo ol 11 hehtaaria, sata kannoo, muutama lammas ja puolenkymmentä mullikkata. Töehin pit tarttua isän kuoltua. Talaven polttopuuttii tul hakattua jo tuossa iässä.

Näillä systeemeillä mäntiin vuoteen 1989, jolloin 18-vuotiaana tilalla tehtiin sukupoloven vaehos. Varsinaenen tilan kehitys alako vuonna 1993, kun tehtiin ensmäene kylymäpihatto 40 sonnille. Luajennuksia on sitte tehty 1996 ja 2003. Nyt loppukasvatuspaekkoja on 150 kappaletta. Tuossa vaeheessa kaekki vasikat tul teorastamon välityksestä.

Vuonna 2004 tul ensmäeset 20 charolais -emolehmee. Seoroovana kevväänä harjottelin miten poekimiset tapahtuu. 2005 alettiin rakentammaa 76 emolehmälle parskylymäpihattoo. Apevarasto tehtiin kans. Seoroovana vuonna tehtiin 1000 neliön katettu kuivalantala.

Kun aekoo kulu, vuonna 2011 tehtiin siittola, johon tul siitossonneille oma pöksä ja emolehmille parikymmentä lisäpaekkoo. Samalla tehtiin vasikoelle isommat vasikkapiilot. Emolan puolta entrattiin sen verran, että nyt on noin 115 emolehmälle paekat. Rakentamista on riittäny. Vueskymmenen alakuvuosina pihvivasikoeta otettiin välityksestä 30 kappaletta, mutta jo muutaman vuojen ajan ee oo otettu – vasikoetten kasvatuksessa tila on omavarane.

Kun suoramyynti on lissääntyny ja muuttunu ympärvuotiseks, sonnilan elläinkiertoo on joovuttu soppeuttammaan niin, että ostovasikoelle ee oo ennee paekkoja. Kesäaekaan paekkoja on reelut 350. Peltomaeta on tällä hetkellä vuokramaineen 130 hehtaaria. Pelloilla on mänty luomutuotannossa vuojesta 2003 alakaen.

Tila työllistää kaks ympärvuotista työntekijee. Suoramyyntiin pannaan vuan laavukasta, nuorta pihvihiehoo tai sonnia. Maksimi-ikä on kaksi vuotta. Poestolehmät männöövät teorastaammoon.

Suoramyyntiä on tullut harjoteltua loppuvuojesta 2013 lähtien ja tähän on nyt satsattu. Menekki on kasvanna koko ajan. Lihhoo myyvään jo aika monessa myyntipaekassa er puolella muakuntoo ja kaavempanakkii.

Lihat pakastettaan noppeesti ja tehokkasti heti kun tulloovat leekkaamosta, eli tuoreena pakastetaan. Jottii lihat ruakakypsytettään 2-3 viikkoo ja pakastettaan vasta sen jäläkeen. Tuoreena pakastettaan sekkii.

Tervetulloo vuan tilloomaan ja ostelemmaan luavukasta ja maestuvata Pesolan Pihvilihhoo. Se on kotona syntynyttä ja kotona kasvatettua lähilihhoo.

[https://www.facebook.com/Pesolanpihviliha/videos/1965618966990552/]

%d bloggaajaa tykkää tästä: